fafelület olajozása

A Natural természetes alapanyagú felületkezelő olajok palettáján sokféle termék található. Nem csak a különböző típusú fafajták olajozásához találunk megfelelőt, hanem a különböző olajozási eljárásokhoz is. Azonban vannak olyan szabályok, amelyeket mindig szem előtt kell tartani, ha olajozásra adjuk a fejünket.

Ezek az alábbi három típusú olajra vonatkoznak:

 

Natural Parketta- és hajópadló olaj

Natural Kemény bútorolaj

Natural Teak olaj

 

Felület olajozás esetén beszélhetünk fából készült  padlóról, de az általános szabályok igazak a bútor felületekre, munkalapokra stb. is.

Fa felület alatt a tömör fát értjük. A furnérozott fa esetén a fa felülete legyen elég vastag, tiszta, ragasztótól mentes.

1. Megfelelő előkészítés csiszolással

Fontos a megfelelő csiszolóvászon sorrendjének használata. Követhetjük a következő sorrendet még csiszolatlan fafelület esetén:

csiszolóvászon szemcseméretek: 80/120/180

A felület előkészítése végződjön 120-as csiszoló flízzel, majd a felületet alaposan portalanítjuk.

2. A felület olajozása

30 percen belül az olajat legalább kétszer felhordjuk a felületre (keményfa esetén 40 percen belül), hogy a fa pórusai megfelelően és egységesen telítődjenek olajjal, amíg a fa felszíne egységes selyemfényt ad.

 

3. A felületen fennmaradt olaj letörlése

30/40 perc elteltével az utolsó felhordás után a felületen fennmaradt minden olajfoltot egy jól szívó puha ronggyal vissza kell törölni, hogy a felület ne váljon ragacsossá.

4. Utókezelés

24 óra elteltével még egy vékony réteggel átpolírozhatjuk vagy egy felületerősítő olajjal, mint például a Natural Finish olajjal vagy Natural Felületkezelő viaszolajjal adunk egy záró réteget. Amennyiben viaszolt felületet szeretnénk, akkor utolsó rétegként jöhet a Natural Méhviasz balzsam padlóra, bútorra.

5. Használatba vétel

24 óra elteltével még kíméljük a felületet.

Az olaj teljes kikeményedési ideje 14 nap és csak ezután szabad nedves tisztítást alkalmazni és a normál terhelésnek alávetni a felületet.

6. Általános ápolás, tisztítás

Ajánlatos az olajozott felület tisztításához a Natural Speciális tisztítószert alkalmazni, amelyet  az olajozott és viaszolt felületekre fejlesztettek ki. Fontos, hogy az ilyen felületek tisztítását soha ne végezzük mikroszálas ronggyal, csak pamut alapanyagú nedves törlőkendőt vagy felmosómoppot használjunk. 

Pin It