A kérdés jogos, hiszen akkora a kínálat, hogy nehéz lenne mindet felsorolni. Mindenesetre van néhány szempont, amit érdemes átgondolni, mielőtt vásárlásra adnánk a fejünket. Lássuk csak mik is ezek pontosan:

  • hol van, amit festek (kültér vagy beltér)
  • új a fafelület vagy már kezelt
  • milyen eszközzel szeretnék festeni (ecsettel, hengerrel vagy szórással)

A termékre vonatkozó szempontok:

  • minőség
  • ár
  • összetevők

Általánosságban elmondható, hogy minden gyártó kínál kültérre és beltérre is, új és már kezelt felületre is használható lazúrt. Ezért, ha a termékre vonatkozó 3 szempont alapján hasonlítjuk össze a kínálatot, akkor tiszta képet kapunk arról, hogy nekünk melyik lesz a legmegfelelőbb.

Egy lazúr esetében a jó minőséget tartóssága, összetétele és könnyű használhatósága jelenti a vásárló számára. Fontos megemlíteni, hogy tartósságát sok tényező befolyásolja, például a kezelt fafelület előkészítése vagy a választott szín. Kültéri használat esetén például feltétlenül sötét lazúrt kell ahhoz választani, hogy tartós legyen. A lazúr színválasztásról itt van egy hasznos cikkünk, érdemes elolvasni: Milyen színt válasszak?

A termék árának összehasonlításakor figyelnünk kell, hogy a megadott ár milyen mennyiségre vonatkozik. Nem mindegy, hogy 0,75 literes, 1 literes, 1,5 literes a kiválasztott termék. Az sem mindegy, hogy milyen a kiadóssága. Egy lazúr átlagos kiadóssága 10-15 m2/ liter között mozog.

 

Nézzük az árakat!

A piacon kapható jó minőségű kültéri lazúrok  0,75 literes kiszerelésben 2700-3300 Ft között mozognak. A használati utasításban szinte mindenhol megemlítik, hogy a lazúr használata előtt ajánlott a termék alapozójával átkenni a felületet, hiszen a jó minőség csak így garantálható. Tehát kell alapozó is, ami szintén 2500 Ft körül mozog (0,75 literes). Mindezt összevetve átlagosan számolva kb. 5 200 - 5 800 Ft-ba kerül. 

Érdemes átgondolni, hogy ezért az árért inkább válasszunk olyan terméket, amely sokkal több előnnyel rendelkezik, mint vetélytársaik. Hogy mik lehetnek ezek az előnyök? Felsorolunk néhányat a sok közül:

  • nem kell hozzá külön alapozó, tehát egyszerűbb a felületkezelés, mivel legalább egy felhordási réteget és az ezzel járó időt megspóroljuk
  • természetes alapanyagokból áll 
  • kül- és beltérben is alkalmazható, ellentétben sok másik lazúrral
  • a későbbiekben nem hámlik a felület, mert beszívódik a fába, ezért az időszakos felfrissítés abból áll, hogy átkenjük a felületet

A Natural Lazúr a felsorolt tulajdonságokkal rendelkezik, a termékről bővebben a linkre kattintva olvashat:

http://webshop.naturalfestek.hu/index.php/lazurfestek/lazurfestek

 

Figyeljünk az összetevőrkre is!

A Natural Lazúr növényi olaj bázisú, vizet nem tartalmaz.

Tévhit azt gondolni, hogy a vizes bázisú lazúrok minden esetben egészséges festékek a víztartalom miatt. A gyártó csak a bázis anyagot cseréli vízre, de a többi összetevő nem változik. 

 

Pin It