„Kinek a pap, kinek a papné.” Tartja a mondás. Írásunkkal épp ezért nem szeretnénk senkit abban befolyásolni, hogy melyiket választja - legyen az olaj vagy lakk, hiszen mindkettőnek megvan a maga szépsége és jellegzetessége - csak azokat az alaptalan félelmeket eloszlatjuk, amik egy olajozott parketta kapcsán az emberek többségében felmerül.

Vágjunk is bele. Itt vannak azok a gyakran feltett kérdések, amikkel nap mint nap találkozunk.

Mennyire lesz ellenálló az olajozott parketta?

Parketta olaj használata esetén a fa rostjaiba beszívódó olaj kikeményedik, ez növeli a felület ellenálló képességét. Az olajjal telített fafelület védett lesz az általános szennyeződésekkel szemben. Kisebb felületi sérülések, karcolások esetén a fa felületének „védelmi rendszere” nem sérül úgy, mint a lakknál, hiszen itt a védelmet a fába beszívódott olaj jelenti, ami rugalmassága miatt együtt mozog a fával. A lakk sérülése esetén a védelem azonnal megszűnik.

Mennyire lesz csúszós?

Sokan attól tartanak, hogy az olajozott parketta nagyon csúszós lesz. Ez egy tévhit. Aki ismeri azt az érzést, amikor egy lakkozott parkettára terített szőnyegen megcsúszik, az nem mondja az olajozott padlóra, hogy csúszós.

Használat során mennyire kopik?

Nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy megfelelő karbantartás mellett az olajozott felület megőrzi szépségét. Nem jelentkezik az a fajta kopás, mint, ami a lakkozott parkettánál. Viszont a nagyobb igénybevételnek kitett olajozott felületek csiszolás nélkül könnyen és gyorsan felfrissíthetőek házilag is.

Körülményes a tisztítása?

Egyáltalán nem macerás a tisztítás. Ha betartjuk azokat az alapszabályokat, amiket tudni kell az olajozott felületek tisztításáról, akkor lényegében nagyon egyszerű.
Amit mindenképp tudni kell:
Csak 100% pamut alapanyagú ronggyal szabad az olajozott felületeket takarítani, kerülni kell a mikroszálas anyagokat.
Ajánlott a felhasznált parkettaolaj családjához tartozó tisztítószer alkalmazása, hiszen azt éppen erre a célra fejlesztették ki.
Kerülni kell a bő vizes felmosást, csak jól kicsavart ronggyal dolgozzunk.

Mit tud még?

Fontos megemlíteni, hogy az olajozással hagyjuk a fát lélegezni, ami azt jelenti, hogy a szoba levegőjének páratartalmát a fa egyensúlyban tartja, így biztosít kedvező feltételeket a lakótérben.
A Natural Parketta- és hajópadló olaj természetes összetevői szintén plusz értéket adnak a jó minőségű olajozott parkettához.

Pin It